View Sidebar
Szent Mauríciusz és Vértanútársai Plébániatemplom

Szent Mauríciusz és Vértanútársai Plébániatemplom

1018-ban Szent István király alapított monostort Szent Günther szerzetes javaslatára a Bakony kies völgyében, a mai Bakonybél környékén. E területen remetéskedett Imre herceg tanítása után Szent Gellért is.

A ma is álló templom alapkövét 1750-ben rakták le, felszentelésére 1754-ben került sor, melyet Sajghó Benedek pannonhalmi főapát végzett nagyobb papi segédlettel. A templom teteje, a monostor és a falu 130 háza azonban 1780. július 30-án, egy vasárnapi napon keletkezett tűzvészben (egyesek szerint szándékos gyújtogatás következtében) teljesen leégett, majd a tető nélküli templomot – a falakat és a boltozatot – egy roppant zápor augusztus 21-én teljesen eláztatta, az épület életveszélyessé vált. A felújítási munkálatokkal csak 1782 novemberében lettek kész. Az épület külső formája, (melyet az 1758-ban készült oltárképen megörökítettek), az évszázadok folyamán nem sokat változott. (Forrás: www.bakonybel.hu)

KALAUZOLÁS A BENCÉS TEMPLOMBAN

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban megtekinthető:

  • Zarándokudvar Szent Günther ikonjával (innen indul az idegenvezetés)
  • Templom (barokk stílusban épült plébánia templom)
  • Arborétum (3 ha területen elterülő, a 19. században létrehozott történeti kert)
  • Gyógynövénykert (1,5 ha területen elterülő, a szerzetesek és az alkalmazottak által gondozott, ökológiai gazdálkodással művelt gyógynövénykert)

A Monostor épületének belső terei, a szerzetesek cellái nem látogathatók.

ÁRAK:

 Egyéni (vezetés nélkül)

Egyéni (vezetéssel)

 Csoportos (vezetéssel)

Teljes árú

 600

1 000

 750

Kedvezményes

 400

 750

 600

 

LÁTOGATÁS:

Hétfőtől szombatig: 10:00-12:00 és 13:00-17:00, de csoportok érkezése előzetes egyeztetéssel más időpontban is lehetséges. A bejelentkezést lehetőleg írásos formában (email) szíveskedjenek megerősíteni, melyben megadják elérhetőségeiket! Bejelentkezési űrlapot mellékelve küldünk. Az idegenvezetés időtartama kb. 1 óra. Az idegenvezetést nem szerzetesek, hanem idegenvezető-munkatársak végzik. Szerzetessel lehetőség van találkozni az imaórákon.

Délben és 17:00-kor a templomban vagy a kápolnában imaóra kezdődik. Ezen a látogatók is részt vehetnek. Nagyobb csoportok (20 fő fölött) zsolozsmán való részvételi szándékukat megékezésükkor jelezzék az ajándékboltban! Imaórák ideje alatt a templom nem látogatható.

Egyéni idegenvezetés:

  • Hétfőtől péntekig 14:00
  • Szombaton 10:30 és 14:00

Egyéni látogatók idegenvezetésre való igényüket kérjük, a boltban jelezzék!

Monostori termékek kóstolója programunkra előzetes bejelentkezés legalább egy nappal előre szükséges. A kóstolásra kínált termék listája időszakonként változik, általában: lekvárok, gyógyteák, csokoládék, keksz, medvehagymapüré, likőr.  A kóstoló időtartama kb. 30 perc, ára az idegenvezetés díján felül  400 Ft/fő. A kóstoló csoport létszáma maximum 50 fő lehet.

A monostori manufaktúrák közül a Monostori Könyvkötészet látogatható.  Műhelylátogatással vagy könyvkötő kézműves foglalkozással kapcsolatban érdeklődni és bejelentkezni a könyvkötőnél, Heim Ferencnél lehet (mkoteszet@gmail.com, 20-2169170).

Kérésekkel, kérdésekkel forduljanak hozzám bizalommal!

Baky Anna
termékmenedzser
30-900-1992, email: abmonostor@gmail.com

További információk itt

Fullscreen-Logo
Szent Mauríciusz és Vértanútársai Plébániatemplom

loading map - please wait...

Szent Mauríciusz és Vértanútársai Plébániatemplom 47.251716, 17.727900

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.