View Sidebar
Apátsági Pincészet

Apátsági Pincészet

A Pannónia Szent Hegyén 996-ban letelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a rómaiak által már korábban elkezdett, de feledésbe merült szőlő- és borkultúrát.

Újjászületés

A pannonhalmi bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. A rendszerváltás után újabb lehetőség adódott, hogy ezt a hagyományt tovább ápolhassák, és 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.

“A Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.”

Szőlőültetvények

Az Apátsági Pincészet ültetvényei a pannonhalmi borvidéken találhatók, amelynek összterülete kb. 600 ha-ra becsülhető (ezzel a területnagysággal az ország 22 borvidéke közül a kisebbek közé tartozik). Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos tekintetben közepes fény-, hő- és jó csapadékellátottságú. A szőlőművelés főleg löszön, homokon kialakult barna erdőtalajokon folyik, a kémhatás pedig valamennyi dűlő összes talajrétegében lúgos, a talajok így meszesek.

Pincészetünk közel 50 ha területen gazdálkodik, ültetvényeink jórészt a korábbi főapátsági területeken, négy nagyobb dűlőben helyezkednek el. A 2001-ben kezdődött szőlőtelepítési munkák révén az ültetvények 2,4 x 0,8 m térállásúak Guyot-művelésmódban. Létesítésüknél fontos szempont volt, hogy a hektáronkénti tőszámot 5000 fölé tudjuk emelni, mert így adott hozam elérését megcélozva lényegesen csökkenthető a tőkénkénti terhelés, ezáltal a borkészítés jobb minőségű alapanyagból indulhat meg. A művelés során állandó követelményünk a korszerű gépesítés és az igényes kézi munka optimális egyensúlyának megtartása.

Látogatás

Pincészetünk mint nyitott látványpince alkalmas és lehetőséget nyújt arra, hogy a mesterség iránt érdeklődő, borkedvelő közönség betekintést nyerjen a borászati munkákba és kommentált kóstolók keretében ismerje meg borainkat. A látogatás a Pincészet által szervezett szakvezetéssel történik, amelynek keretében vendégeink megismerkedhetnek a bencés szőlő- és borkultúra történelmével, megtekinthetik az új épületegyüttest és végigkövethetik a borkészítés technológiai folyamatait valamint megkóstolhatják a borokat, amelyhez a klasszikus pinceágban egy közel 50 fő kényelmes leültetésére szolgáló kóstolóhelyiség került kialakításra.

Jó idő esetén május elejétől augusztus végéig minden nap, szeptemberben pedig hétvégenként üzemel Kóstolóteraszunk, ahonnan a monostori levendulaültetvények és a Keletre nyúló táj csodálatos képe tárul látogatóink elé. Az időjárástól függően működő teraszon azoknak a vendégeknek is alkalmuk nyílik aktuális boraink kóstolására, akik nem kívánnak pincelátogatási programon részt venni vagy éppen csak egy kellemes délutánt szeretnének eltölteni ebben a páratlan környezetben.

A borturisztikai lehetőségeken túlmenően hagyományosan megrendezett jazz- és népzenei koncertekkel illetve egyéb kulturális eseményekkel szeretnénk a jövőben is még emlékezetesebbé tenni vendégeink Pincészetünkben tett látogatását.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Fullscreen-Logo
Apátsági Pincészet

loading map - please wait...

Apátsági Pincészet 47.554953, 17.759571

További információ itt

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.